fbpx Skip to content
favicon - Moniez

Oogstrapport Champagne 2020 – Een uitstekend jaar

Erwin Coeck

Erwin Coeck

Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

De druivenoogst is begonnen op 17 augustus en ligt ondertussen achter ons. Daarom delen we de bevindingen over de vroegste oogst in de geschiedenis van de Champagnestreek. De gegevens komen uit het persbericht van de champagnecommissie.

We mogen stellen dat 2020 een afsluiter is van een mooie trilogie. Dankzij de goede klimatologische omstandigheden is dit jaar fantastisch, net als de twee vorige jaren 2018 en 2019. Hierdoor is de opbrengst van de oogst opnieuw van zeer hoge kwaliteit.

Wijnjaar 2020

Het begin van het jaar is zeer nat geweest. In februari beleeft Champagne zelfs de natste februarimaand ooit. Vanaf midden maart begint echter een periode van droogte en hoge temperaturen. Hierdoor loopt de groei van de druiven zestien dagen voor op het tienjarig gemiddelde. In tegenstelling tot 2019 moesten ze dit jaar geen warmterecord optekenen, wat de kwaliteit alleen maar ten goede komt. Ter informatie: in 2019 bedroeg het warmterecord 42,9°C in de Champagnestreek.

De oogst wordt natuurlijk gekenmerkt worden door de strenge Covid-19 maatregelen. Die moeten toegepast worden op 120.000 seizoenarbeiders.

De enorme daling in champagnegebruik zorgt voor een beperkt productiequotum van 8 ton per hectare. In 2019 en 2018 daarentegen bedroegen de productiequota respectievelijk 10,2 ton en 10,8 ton. Meer info vind je in ons artikel over de champagneproblematiek van 2020. Smaakproeven en analyses tonen aan dat de kwaliteit van de druiven uitstekend is met een mooi suikerniveau.

We moeten natuurlijk even wachten om de resultaten van dit mooie jaar te kunnen proeven. De kwaliteitsvolle producten zullen hopelijk de bittere nasmaak van deze periode doen vergeten.

Stay connected

Gerelateerde artikels

San gimignano 2
Vernaccia di San Gimignano DOCG

Vernaccia di San Gimignano – De oudste DOCG(de hoogste Italiaanse wijnclassificatie) voor witte wijnen uit Italië Door E. Coeck Iedereen… Deze inhoud is alleen beschikbaar

Lees verder
Familie Moniez
Ben jij oud genoeg om lekkere wijn te drinken?

Vakmanschap drink je met verstand en vanaf de juiste leeftijd.

Ben jij 18+?