fbpx Skip to content

WIJN IN DE KIJKER

Sieur d’Arques - Toques & Clochers

Het resultaat van een exceptionele terroir

De wijn in de kijker is er deze maand niet 1 maar 4.
Het wijnhuis Sieur d’Arques maakt een unieke reeks van de 4 subregio’s uit de appellatie Limoux. Deze unieke wijnregio is vooral gekend voor zijn uitstekende schuimwijnen.

Echter vinden we in deze regio ook uitstekende wittewijnen. De druif is steeds dezelfde, de chardonnay. Ook de rijping op Franse eiken vaten is identiek. Het verschil zit hem uitsluitend in de verscheidenheid van het terroir.

In de blog van deze maand geven we je hierover een woordje uitleg. De basis vind je terug bij de info die je krijgt bij de verschillende wijnen.

 • Sieur d’Arques – Toques et Clochers – Haute Vallée
  Haute Vallée, de hoogst gelegen regio en bovendien de koelste en de vochtigste. De wijngaarden zijn gelegen op de eerste hellingen van de Pyreneeën. Gemaakt van de chardonnay druif geniet deze wijn van een rijping van 11 maanden op Franse eiken vaten. Een wijn met een hoge mineraliteit en meteen ook de meest strakke wijn uit de 4 subregio’s. Op culinair vlak is het een zeer goede begeleider bij Sint-Jacobsschelpen, langoustines en zeebaars. Hij zal niet overheersen, maar wel ondersteunen. Een culinaire topper.
 • Sieur d’Arques – Toques et Clochers – Autan
  De centrale regio rond het stadje Limoux die het droogst en het warmste is van de 4 regio’s. De regio Autan geeft de volste en stevigste wijnen die gekenmerkt worden door hun rijke en elegante fruitaroma’s van perzik, peer en pompelmoes. De ideale begeleider bij kreeft en stevige vissoorten zoals lotte. Zoek je een goede vriend voor foie gras die niet te zoet is? Dan vind je hier metgezel.
 • Sieur d’Arques – Toques et Clochers – Méditerranéen
  De zone waarin alle waterlopen de richting van de Middellandse Zee kiezen. Hierdoor krijgen we een zeer grote klimatologische mediterrane invloed. Zoals de andere Toques et Clochers ook gemaakt van op vat gerijpte chardonnay druiven. De wijn kent bovendien mooie mediterrane kruidige kenmerken, wat hem een goede begeleider maakt bij schaaldieren, vissoep, dorade in zoutkorst en gamba’s. Bovendien ook de ideale aperitief en een mooie combinatie met uw zomerse salades met vis of gevogelte. Kortom, de zomer in je glas.
 • Sieur d’Arques – Toques et Clochers – Océanique
  In tegenstelling tot de zone Méditerranéen kiezen in deze zone alle waterlopen de weg naar de Atlantische Oceaan. Het spreekt voor zich dat deze watermassa zijn stempel drukt op deze wijn. Zowel de druif als de rijping zijn hetzelfde als in de andere regio’s. De combinatie met je gerechten moet je dan ook meer in de richting zoeken van de invloed van de oceaan. Denk aan Sint-Jacobsschelpen, fijnere visgerechten zoals zeetong en natuurlijk ook schaaldieren. De ideale wijn bij uw mosselen en oesters. Een foodpairing die je niet meteen zou verwachten, maar deze wijn is ook een topper bij gerechten met konijn.
Previous
Next


Wijnen in de Kijker

VOOR JOU GESELECTEERD

Pakket “4 keer anders” – Toques...

65,00 Incl. BTW
Ontdek de 4 verschillende Toques & Clochers. Geleverd in een uniek houten kistje met exclusieve...
Familie Moniez
Ben jij oud genoeg om lekkere wijn te drinken?

Vakmanschap drink je met verstand en vanaf de juiste leeftijd.

Ben jij 18+?