Nifo Sarrapochiello – Sannio (Campania)
Het ‘gelukkige land’ of ‘Campania Felix’
Campanië is een regio met veel geschiedenis. De hoofdstad is natuurlijk het gekende Napels of Napoli zoals de Italianen het noemen. De streek kent heel wat bezienswaardigheden. Denk maar aan de baai van Napels met de gekende badplaats Sorrento, de eilanden Capri en Ischia, en de Amalfitaanse kust, ook wel eens de mooiste kust ter wereld genoemd. Niet voor niets dat de Romeinen deze regio ‘het gelukkige land’ noemden.
De Romeinen, maar ook de Grieken, lieten heel wat van historische rijkdom na. Denk aan Pompeii en Herculaneum, die beide door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 nC, werden vernietigd, maar zeker ook aan de Griekse tempels in Paestum.
Het wijnhuis Nifo Sarrapochiello is gelegen In het dorpje Ponte middenin de Campaanse wijnstreek Sannio, langsheen de Romeinse heirbaan de ‘Via Latina’. Dit wijngebied is één van de oudste van Italië. De naam is afkomstig van Samnium. De inwoners waren de Samnieten die er woonden voor de Romeinse tijd. De wijnen werden beschreven door zowel Plinius de Oude, Cato en Haratius. Ze beschreven de wijnen als ‘licht rokerig aroma en een intens harsachtig boeket’. De appellatie Sannio DOC werd opgericht in 1997.
De bekendste druiven zijn voor wit de Falanghina, de Fiano en de Greco. Voor rood is dit ontegensprekelijk de Aglianico druif. Binnen in de Sannio DOC (licht blauwe zone) vind je ook de gekende appellatie Aglianico del Taburno DOCG (donker blauwe zone). De Aglianico druif is een laat rijpende druif (oogst in Zuid-Italië – november) en wordt samen met de Nebbiolo en de Sangiovese aanzien bij de top 3 van blauwe Italiaanse wijndruiven.
De druiven binnen de Sannio appellatie moeten aangeplant worden op de heuvels waar ze van een uitstekende bodem (vulkanisch) en een ideale lichtinval en klimaat genieten. De bodems in de valleien zijn veel te rijk voor wijnbouw. Het wijnhuis bezit 12 hectaren op de flanken van de heuvelruggen van de Apennijnen. Een gedeelte daarvan is gelegen in de DOCG zone van Aglianico del Taburno.
Nifo Sarrapochiello wordt momenteel geleid door Lorenzo. Hij vormt de 3de generatie van dit familiebedrijf. De wijnen worden er steeds gemaakt met respect en liefde voor het land, de omgeving en de gewoontes. Reeds in 1998 werd Nifo een biologisch wijnbedrijf om deze waardes nog extra kracht bij te zetten.
De wijnen van Nifo Sarrapochiello dragen allemaal een historisch label. Ze vormen als het ware een ode aan hun gebied. We geven dan graag ook de uitleg van de etiketten mee. Alle afbeeldingen verwijzen naar archeologische en mythische figuren of taferelen uit de Samnitische regio of Sannio.
Aglianico del Taburno – ‘Pontius’
Dit etiket geeft een Samnitische krijger weer met zijn typische pantser en helm met adelaarsveren. Pontius was de dappere leider van het Samnitische leger dat het Romeinse leger versloeg tijdens de 2de Samnitische oorlog in 305 vC tijdens de slag ‘La Battaglia delle Forche Caudine’. De vaas met de afbeelding van Pontius vind je terug in het Archeologisch museum van Sannio Caudino.
Falanghina del Sannio ‘Fluusa’
Fluusa Kerriai of Flora is de Samnitische godin van de bloei en de beschermster van de knoppen. De tempel ter ere van haar vind je terug in het Samnitische dorp ‘Cominium Ocritum’ en werd vernoemd in de geschriften van Titus Livius tijdens de tweede Samnitische oorlog. Het beeld waarnaar het etiket ontworpen werd, vind je terug in het archeologisch museum van Napels.
Fiano del Sannio ‘Fluusa’
De magische vaas ‘Anafriis Fiano’ toont een hagedis, een schildpad, een slang en een tros druiven en vertoont zo een verering (cultus) aan Sabazios en Dionysus. Beiden waren oorspronkelijk Griekse goden die door de Romeinen werden overgenomen. Dionysus kreeg een andere taak. Bij de Grieken was hij de god van de vruchtbaarheid en bij de Romeinen de god van wijn en plezier. Ze veranderden zijn naam naar Bacchus.
De slang beeldt het offer uit, de hagedis de inwijding en de schildpad verwijst naar het mysterie van het ontstaan van de mensheid. Je vindt deze vaas terug in het Archeologisch museum van Calatia Maddaloni.
Greco del Sannio ‘Geneta’
Geneta was een Samnitische godin. Bij de Grieken noemde ze Hecate en bij de Romeinen Diana. Ze was de godin van de drie werelden: de aarde, de lucht en de onderwereld dewelke geassocieerd werden met de maancyclus. Ze werd dan ook vaak afgebeeld met 3 hoofden. Het afgebeelde sculptuur werd op kruispunten van wegen geplaatst om de reizigers te beschermen. De symbolen die ze draagt zijn de fakkel, het mes, het wiel, de uil of de hond. Het afgebeelde sculptuur vind je terug in het provinciaal museum van Campano Capua.
Passito Falanghina ‘Sarriano’
Sarriano is een Atellaans komisch masker dat gebruikt werd in primitieve toneelstukken (kluchten) die vaak speelse en losbandige verhalen brachten, de “Commedia dell’arte”. Deze toneelstukken werden in Italië voor het eerst opgevoerd in het stadje Osci di Atella in Campanië. Vandaar kregen deze maskers de naam “Maschera comica Atellana”. Oorspronkelijk was het gebruik van maskers voor theateropvoeringen ontstaan bij de Grieken in de Dorische tijd. Door de grote Griekse invloed in de Samnitische gebieden werden deze stukken ook naar daar gebracht. De Romeinen leerden deze kluchten kennen tijdens de Samnitische oorlogen. Ook bij hen werd het direct een verbluffend succes en ze importeerden deze toneelstukken later dan ook naar Rome.
Voor de verschillende personages bestond natuurlijk steeds een ander masker.
Hebben de etiketten je smaakpapillen getriggerd? Ideaal, want hier vind je de hele Nifo Sarrapochiello lijn terug.