fbpx Skip to content
favicon - Moniez

PROSECCO – Uit de regio’s Veneto en Friuli

Erwin Coeck

Erwin Coeck

Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

PROSECCO – Uit de regio’s Veneto en Friuli
De ontegensprekelijk bekendste schuimwijn van Italië krijgt er een telg bij.

In de lente van 2021 werden een aantal aanpassingen kenbaar gemaakt met betrekking tot deze parelende wijn uit het noordoosten van Italië. Voortaan mag er ook een rosé gemaakt worden die de naam ‘Prosecco’ mag dragen. Bovendien is Prosecco een wijngebied dat zich over 2 regio’s van Italië uitstrekt. Verder kent deze wijn zowel een DOC als een DOCG classificatie. Een woordje uitleg zal duidelijkheid brengen.

Dat prosecco een schuimwijn is, weten we allemaal. Zijn oorspronkelijk gebied bevindt zich ten noorden van Venetië. Het gebied rond de stadjes Valdobbiadene, Conegliano en Asolo staat nog steeds bekend als de heimat van deze bubbels. Hier vind je dan ook de DOCG’s binnen dit grote herkomstgebied. Begrijp DOCG als de top van de kwaliteitspyramide. Een DOC classificatie is net een trapje lager, maar behoort nog steeds tot de beschermde herkomstgebieden. Deze DOC zone loopt, zoals hierboven op het kaartje is te zien, tot in de naburige regio Friuli. Het is daar waar je ook een dorpje met de naam Prosecco vindt. Hierdoor kon de benaming een geografische bescherming aanvragen zodat nergens anders in de wereld deze naam nog mag gebruikt worden.

Prosecco moet bovendien van de witte Glera druif gemaakt worden. Dat was de reden dat tot vorig jaar geen rosé Prosecco mocht gemaakt worden. Maar daar komt vanaf deze lente dus verandering in. Voor de DOC benaming mag nu 10% stille wijn van de Pinot Nero druif (Pinot Noir) toegevoegd worden om op deze manier ook een rosato product te kunnen uitbrengen. Dat is echter enkel toegelaten voor de DOC en niet voor de DOCG appellaties.

 

Wordt prosecco gemaakt zoals champagne?
Neen. Champagne wordt gemaakt volgens de traditionele methode met een tweede gisting op fles. Prosecco daarentegen krijgt zijn bubbels door een tweede gisting op een groot gesloten vat (cuve close). Zoek je hierover meer informatie? Lees dan zeker de blog over de verschillende bubbels die er bestaan.

Is prosseco de enige schuimwijn die gemaakt wordt in die regio?
Terug is het antwoord neen. Zoals gezegd moet prosecco gemaakt worden van de Glera druif. In de regio Friuli vind je bovendien ook fantastische schuimwijnen van de plaatselijke druif, de Ribolla Gialla. Vanaf nu vind je ook deze prachtige schuimwijn in ons gamma terug. Echt de moeite waard. De druif Ribolla Gialla vind je buiten Friuli ook in het aangrenzende Slovenië terug. Oorspronkelijk is de druif afkomstig uit Griekenland, maar ze zou lang geleden via Slovenië in Friuli terecht gekomen zijn. Er worden niet enkel prachtige schuimwijnen gemaakt van deze druif. Daarom hebben we ook een witte wijn van het wijnhuis La Tunella in ons assortiment opgenomen. Een echte aanrader bij zeevruchten, maar zeker ook bij (vegetarische) salades.

                                                                                                 

 

 

 

 

 

Stay connected

Gerelateerde artikels

Ziltige mosselen

Ingrediënten voor 4 personen : +/- 5 kg jumbo mosselen 2 teentjes look 4 sjalotten 2 bakjes zeekraal 1 doosje… Deze inhoud is alleen beschikbaar

Lees verder
Familie Moniez
Ben jij oud genoeg om lekkere wijn te drinken?

Vakmanschap drink je met verstand en vanaf de juiste leeftijd.

Ben jij 18+?