fbpx Skip to content
favicon - Moniez

10 foodparing tips – Voor het perfecte etentje

Erwin Coeck

Erwin Coeck

Share:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin

Wijn combineren met eten, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vandaag delen we onze kennis opdat jij de traditionele valkuilen kan vermijden. Hoe koud serveer je witte wijn? Past rode wijn bij vis? En in welk glas serveer je je wijnen? Met onze tien beste foodpairing tips zet je het perfecte etentje op tafel voor je persoonlijke bubbel.

1. Serveer witte wijnen niet te koud

We moeten hier onderscheid maken tussen frisse witte wijnen en rijke vaak vatgerijpte wijnen. Frisse wijnen schenken we rond de 10°C, gerijpte wijnen rond de 12°C. Houden we hier geen rekening mee dan verliezen we veel aroma’s en smaak in de wijn. Enkele tips hierbij die wonderen kunnen doen:

  • In de deur van je ijskast is het minder koud dan binnenin. Dit verschilt ongeveer 2°C. Plaats gerijpte wijnen daarom in de deur. De meeste ijskasten hebben binnenin een temperatuur van ongeveer 6°C, in de deur 8°C.
  • De glazen waarmee je de tafel dekt, nemen de temperatuur van de omgeving over. Dit betekent dat de wijnen een tweetal graden opwarmen na het serveren. Zo kom je tot de juiste wijntemperatuur.

 

2. Let op met een ijsemmer

Ijsemmers koelen je witte wijn vaak te hard af en zo verlies je smaak en aroma. Let hier vooral op bij volle, gerijpte witte wijnen. Deze drinken we liefst iets warmer dan de strakke, frisse wijnen.

3. Serveer rode wijnen niet te warm

Rode wijnen die je te warm serveert worden stroef en bitter. Bovendien komt er zowel in de neus als in de smaak alcohol vrij.

 

4. Kamertemperatuur

De term ‘kamertemperatuur’ leidt vaak tot misverstanden. ‘Kamertemperatuur’ was in het begin van de vorige eeuw 18°C. Nu is deze vaak 22 à 23°C. De term ‘chambreren’ is niet nieuw. Daarom worden vele rode wijnen te warm geserveerd, zelfs in restaurants. Plaats je wijnen dus in een koele plaats (16 à 18°C) en breng ze pas bij het serveren aan tafel. De glazen zullen de wijn nog een beetje opwarmen. Zo krijg je de perfecte temperatuur in je glas rode wijn.

 

5. Kan rode wijn bij vis?

Het geheim zit in de tannines en de eiwitten. Rode wijn bevat meer (bittere) tannines: deze zijn afkomstig van de schillen, de druivenpitjes, de druivensteeltjes en de houten vaten waarin de wijnen al dan niet gerijpt zijn. Omdat rode wijn een ander gistingsproces doorloopt dan witte wijn vind je tannines vooral in rode wijnen. Bovendien is vis eiwitrijk en hier zit het probleem. Eiwitten versterken namelijk de tannines en zo krijgen we vaak een onaangenaam smaakeffect bij een combinatie van rode wijn met vis.
Door nieuwe, modernere technieken worden wijnen nu anders gemaakt dan vroeger. Zodoende zijn rode wijnen nu vaak soepeler dan vroeger. Deze soepele wijnen kunnen een goede begeleider zijn bij sommige visgerechten.
Gegrilde visgerechten geven een meer bittere smaak en vormen daarom een betere harmonie met krachtige rode wijnen.

Bestel hier ons vispakket

6. Kan witte wijn bij vlees?

Dankzij de kracht van rood vlees past zo’n product uitstekend bij een mooie rode wijn. Bij gegrild varkensvlees kan je bijvoorbeeld een rijke chardonnay serveren.
Bij gevogelte past vaak een rijke witte wijn beter dan een volle rode wijn. Denk maar aan de befaamde Poule de Bresse, afkomstig uit de streek rond Macon. Een goede Saint-Véran of een mooie Pouilly-Fuissé, beide gerijpte witte wijnen uit de streek, passen bijvoorbeeld fantastisch bij dit gerecht.

 

7. Drink geen zoete wijnen voor droge wijnen

Een zoete porto of een te zoete Pineau de Charentes is zeker niet de juiste voorganger op een frisse witte wijn. Zoet tast immers je smaak aan terwijl droge witte wijnen vaak heel delicaat zijn. Hou hiermee rekening bij het aperitief.

 

8. Bouw je wijnvolgorde goed op

Je weet al dat je het beste eerst droge wijn drinkt alvorens een fles zoete wijn te openen. Maar ook strakke, frisse witte wijnen voor fruitige wijnen en fruitige witte wijnen voor volle, rijke, gerijpte witte wijnen. Dit geldt ook voor rode wijnen: eerst de frisse rode wijnen, dan de zachte fruitige wijnen en pas daarna de volle, robuuste wijnen. Verander je deze volgorde, dan zal de smaak van de later geserveerde wijnen onterecht teleurstellen.

 

9. Let op met rijke filmende voorgerechten

Liefhebbers van foie gras drinken graag een goede zoete wijn bij dit voorgerecht zoals een Sauternes. Zowel het gerecht als de wijn zijn echter zeer filmend in onze mond en verdoven dus als het ware onze smaakpapillen.
Gepocheerde tarbot als hoofdgerecht met een mooie Chablis of Meursault? Ook in dit geval zal je smaak door het voorgerecht met de zoete wijn zodanig verdoofd zijn dat dit altijd zijn invloed zal hebben op dit mooie gerecht.

Bron: Château de Fargues

10. De keuze van het glas

De vorm en het soort glas zijn zeer belangrijk. Kristalglas warmt je wijn veel minder snel op dan bijvoorbeeld dikker, gewoon glas. De kleur van het glas is best zo neutraal mogelijk. Hoe kan je anders de kleur en de helderheid van de wijn correct beoordelen? Dit geldt ook voor gravures en uitsnijdingen in je glas.

Bron: www.wijnglazen-expert.be

Met deze tien tips zal je alvast veel succes oogsten. Maar natuurlijk moet je vooral drinken wat je zelf lekker vindt Geniet samen van dit mooie wonder, de combinatie van een fantastische wijn met een ongelofelijk lekker gerecht. Voor persoonlijk advies kan je altijd contact met ons opnemen. Wine, food, friends.

 

Stay connected

Gerelateerde artikels

Wine & foodpairing Lunch 17/09

Zondag 17 september 2023 nodigen Wijnen Moniez en Ristorante Oltre jullie uit voor een onvergetelijke Foodpairing Lunch. Wat mag je verwachten? een culinair hoogstaand 4-gangen

Lees verder
Witte-Wijn-Nifo-Sarrapochielo-Beneventano-passito-Sarriano-Campania-Italië
De verhalen achter de etiketten

Nifo Sarrapochiello – Sannio (Campania) Het ‘gelukkige land’ of ‘Campania Felix’ Campanië is een regio met veel geschiedenis. De hoofdstad is natuurlijk het gekende Napels

Lees verder
SKM VIP avond

Op donderdag 9 maart 2023 is het weer zover. Dan verwelkomt Wijnen Moniez alle VIP-shoppers van SKM met een heerlijk glaasje Première Bulle. Start jouw

Lees verder
Familie Moniez
Ben jij oud genoeg om lekkere wijn te drinken?

Vakmanschap drink je met verstand en vanaf de juiste leeftijd.

Ben jij 18+?